Tollered är en liten bruksort i Lerums kommun. Orten ligger längs E20, 5 km från Floda, en dryg mil från Lerums tätort och ca 1½ mil från Alingsås. Samhället har en väl bevarad industri- och bruksmiljö med t ex flertalet gamla arbetarbostäder.

Orten uppstod kring Nääs Fabriker som grundades 1833 av ägarna till Nääs slott, som ligger på andra sidan sjön Sävelången. Nääs Fabriker har varit spinneri och väveri. I fabrikslokalerna finns idag bl a hotell och konferens, restaurang, café, butiker, utbildning och företagscentrum. Som kuriosa kan nämnas att filmen Tuppen med Magnus Härenstam i huvudrollen spelades in i Tollered, såväl i fabrikerna som i bruksmiljön runtomkring.

I Tollered finns dessutom en mindre livsmedelsaffär, en pizzeria, Sveriges minsta biograf, en konferensanläggning samt bibliotek, frisör och samlingslokaler. Biblioteket har öppet måndagar.

Vid sjön Sävelången ligger Sjölyckan där det finns möjlighet att hålla middag eller konferens. Det går också att hyra kanot eller flotte här för en tur på sjön. I samhället finns en kommunal förskola, samt en skola, Tolleredsskolan (f-5).

Tollered har en välskött badplats med sandstrand och brygga vid sjön Torskabotten och man kan även bada i Sävelången vid Nääs Fabriker. Runt själva samhället finns fina strövområden i naturen.

I närheten av Tollered finns Nääs slott och Öijareds golfbana.