Vår hjärtstartare finns nu registrerad i Svenska hjärtstartarregistret och då vill vi passa på att informera om ”Sms-livräddare”. ( Se även länk ovan )

Det är en app som bygger på att frivilliga med kunskaper i hjärt- lungräddning får ett larm om att någon i närheten drabbats av ett hjärtstopp. När larmcentralen får in ett samtal om misstänkt eller bekräftat hjärtstopp skickas larmet ut i mobilen där det tydligt framgår var hjärtstoppet är och om det finns en hjärtstartare i närheten. Samtidigt är ambulans och räddningstjänst påväg men det kan vara så att just du blir först på plats.

Vi förstår att ni är många som inte arbetar inom hälso- och sjukvård eller räddningstjänst, och  kanske saknar utbildning i hjärt- lungräddning. Det finns egentligen ingen mening med att ha appen om utbildning saknas, men det vi tänker är att om någon i BRF Stenhagen eller i närheten drabbas av ett hjärtstopp så kan ni vara behjälpliga med att hämta hjärtstartaren när ni får ett larm.

För skulle det vara så att någon drabbas av ett hjärtstopp, så kommer den som larmar med största sannolikhet att påbörja hjärt- lungräddning med stöd från 112, inte springa och hämta hjärtstartaren, om det inte finns fler hemma som kan göra det såklart.

Inne i appen finns instruktioner för hjärt- lungräddning samt en film. För er föräldrar som inte redan gjort det vill jag också uppmana att visa era barn (de som är mogna för det) var hjärtstartaren sitter.